fredag, juli 02, 2010

Hyldeblomstchampagne

Det er tid, lige nu! Du kan nå det endnu... at brygge din egen hyldeblomstchampagne. Denne opskrift kommer fra en artikel i Politiken, dengang Camilla Plum endnu skrev i lørdagsliv. Jeg har haft held med den, og mine små notater kommer med. Drikken kan lagres (op til et år, har jeg læst på internettet). Jeg turde ikke gemme min i så lang tid, af frygt for at flaskerne skulle springe. Og et større problem - at det smager så forbandet godt.

Husk at der er alkoholprocenter i - ikke meget, men noget.

24 hyldeblomstskærme
750 g rørsukker
2 spsk vin-eddike (jeg bruger en hvidvins-eddike fra fakta)
4,5 l koldt vand
revet skal og saft af 1 øko-citron

Skold det værktøj der skal bruges - gryde, ske, morterpestil o.l.
Rens blomsterne for dyr og dims, klip de groveste stilke af. Kom i en stor suppegryde eller anden stor skål der kan tåle lidt af hvert.
Kom citronskal, saft, eddike og sukker i til blomsterne, og knus det med en stor ske/pestillen fra en morter, til det dufter dejligt. Hæld det kolde vandhanevand i, rør rundt og læg låg på.

Nu skal det trække i 3 dage. OBS!! Husk at røre undervejs, gerne et par gange om dagen - med en ske som du først har skoldet. Det skulle hindre mug på overfladen/blomsterne (og blomsterne må ikke skoldes, da det er dem der indeholder gær som får det hele til at boble).

Si saften over i sterile flasker (jeg plejer at fylde rengjorte flasker med kogende vand fra kogekedlen, og lade dem så nogle minutter). Jeg bruger selv patentlågsflasker, da man undervejs kan "tage trykket" på flaskerne med et par dages mellemrum. Hvis du gør det, så husk at skolde gummipakningen også.

Gemmes i 1-2 uger et mørkt og køligt sted. Nu står gæringen sin prøve. Det kan gære helt vildt (og har derfor læst at man ikke skal gemme flaskerne et sted hvor man ikke vil have sukker-snask sprøjtet ud over det hele). Jeg modvirker det ved at lette på låget et par gange undervejs, men ikke så meget til sidst. Her skulle der jo gerne opbygges et vist tryk.
Vær varsom når du åbner flasken - og nyd så den dejlige, drik som helst skal serveres kold.
SKÅL!

4 kommentarer:

Anne Thompson sagde ...

Det er sjovt at opskriften er anderledes end den jeg bruger. Selvom den nu også har vist sig at være udemærket. Overvejer nu at prøve anden omgang efter din opskrift - bare sådan for at prøve det.... (Vi har i forvejen lavet dobbelt portion, men altså, det bliver hurtigt drukket, så derfor den anden portion også....)

Ane Kathrine Thorgård sagde ...

Skal det stå i køleskab og trække eller i stuetemp. ( som jo pt. er ret høj )?
vh Ane Kathrine

Lina sagde ...

Tja... det skal stå køligt men ikke koldt. Jeg bruger et udhus! Og husk at røre rundt undervejs!!!! Meeeget vigtigt!
God fornøjelse!

Louise Aaen sagde ...

jeg nåede det ikke, men til gengæld hyldeblomstpandekager, hvor du dypper hyldeblomstklasen i dej og friterer den på panden... det er noget underligt noget....